Zioła - Mięta (Mentha)

Mięta (Mentha) jest wiecznie zieloną lub częściowo zieloną byliną należącą do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Ma pokrój krzewiasty, dorasta do 90 cm wysokości.W zależności od wilgotności podłoża wytwarza poziome, białe, kłącza znajdujące się tuż pod powierzchnią gruntu, lub powierzchniowe, zielone, które są nad powierzchnią ziemi. Liście ma podłużne, jajowate, na końcach  nierówno ząbkowane. Drobne różowe, czerwone lub liliowe kwiaty zebrane w nibyokółkach, tworzą  nibykłos o walcowatym kształcie.
Miętę pieprzową najczęściej sadzi się w połowie lipca. Można ją rozmnażać z sadzonek lub podziemnych rozłogów. Oferowane często nasiona nie są na pewno nasionami mięty pieprzowej, gdyż nie można rozmnażać jej tym sposobem. Zwykle są to nasiona innych gatunków mięty należących do rodzaju Mentha, ale nie tak wartościowych jak mięta pieprzowa. W maju możemy zrobić sadzonki z młodych pędów wierzchołkowych pobranych ze starych roślin. Rozłogi podziemne sadzimy na nowe miejsce w sierpniu, na głębokość 4-7 cm (na glebie lekkiej głębiej, a na cięższej płycej). Mięta najlepiej rośnie na glebie próchniczej, wilgotnej i zasobnej w wapń.
Surowcem zielarskim są liście oraz szczyty pędów zawierające specjalny olejek. Pierwszy zbiór liści rozpoczynamy w drugiej połowie czerwca lub na początku lipca, gdy tylko ukażą się pąki kwiatowe. Drugi zbiór liści przeprowadzamy w połowie września. Liście można zasuszać. Ścięte pędy liściowe wiążemy w pęczki i wieszamy w zacienionym miejscu. Po wyschnięciu liście obrywamy z pędów, przechowujemy w szczelnie zamkniętych naczyniach.

Liście mięty pieprzowej zawierają substancje, które są wykorzystywane do produkcji leków. Roślina zawiera mentol, który ma zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystywany jest do produkcji pasty do zębów. Mięta jest także rośliną przyprawową i miododajną. Liści używa się jako przyprawy do mięsa, ryb i dodaje do sałatek. Doskonała jest też z nich herbata, która działa odchudzająco. Herbata z mięty gasi pragnienie, orzeźwia, przeciwdziała senności. Mięta zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wytwarzanie żółci i usprawnia pracę jelit. Ma też właściwości przeciwbólowe i lekko uspokajające.

W ogródku działkowym miętę pieprzową uprawiam od bardzo dawna. Mimo, że rośnie na glebie piaszczystej i suchej, to i tak jest bardzo ekspansywna. Potrafi wedrzeć się między inne byliny, a wtedy jej długie kłącza są dość trudne do usunięcia, gdyż jest ich stosunkowo dużo. Właśnie ze względu na szybkie rozrastanie się to zioło powinno rosnąć na oddzielnej rabacie. Należy je otoczyć np. grubą folią, która ograniczy  skłonność  rośliny do "rozłażenia"się po ogrodzie, inaczej stanie się chwastem.
Oprócz mięty pieprzowej mam także inne gatunki mięty, a w ubiegłym roku posadziłam odmianę o liściach białozielonych Mentha peperita follis variegatis i odmianę o listkach jasnozielonych. Bardzo lubię herbatę miętową doprawioną miodem. Szczególnie smakuje w upalne dni lata.

3 komentarze:

  1. Witaj, mam problem z mieta. kupuje do kuchni swierza w doniczce, lecz pop kilku dniach na czubkach robia sie robaczki/muszki. Czy wiesz moze co to byc? przeplukiwalem ja, lecz nie pomaga, nadal sie roi od tych muszek. Prosze o pomoc

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj,jeżeli te muszki są białego koloru to miętę atakuje mączlik szklarniowy tzw."biała muszka".Szkodnik bardzo trudny do zwalczenia. Larwy mączlika żerują na dolnej ścianie liścia, na górnej ścianie liści można zaobserwować kropelki tzw. rosy miodowej wydzielanej przez larwy.Mączliki bardzo często pojawiają się na roślinach w ciepłych pomieszczeniach i szklarniach. Spróbuj opryskać wyciągiem z czosnku w rozcieńczeniu 1:1, bo stosowanie środków chemicznych nie ma sensu.
    25 g czosnku rozetrzeć,a następnie zalać 1l wody.odstawić na 15 min co jakiś czas zamieszać, po 15 min odlać płyn i opryskać.
    Przy kupnie nowych roślin dokładnie oglądaj spodnią stronę liści,by nie przynieść do domu pasożytów. Powodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki za pomoc , moja miętę tez zaatakowały :(

    OdpowiedzUsuń