Rozmnażanie ziół i warunki uprawy

 Większość ziół kuchennych ma jedną charakterystyczną cechę - nie są wymagające co do stanowiska.Wyjątkami są cząber, majeranek i ogórecznik, które lubią stanowiska w pełnym słońcu. Jedynie lubczyk i arcydzięgiel wymagają gleby chłodnej i dobrze rosną w półcieniu, a  mięta i lubczyk dają większe przyrosty masy liściowej na glebie próchniczej, zasilanej kompostem.
Zioła jednoroczne nie potrzebują, a wręcz nie lubią nawożenia mineralnego.
Niektóre trudno rozwijają się z nasion. Można je za to łatwo rozmnożyć przez sadzonki.

 Rosnące w moim ogródku działkowym zioła prawie wszystkie uzyskałam z sadzonek. Nie stworzyłam dla nich oddzielnej rabaty ziołowej lecz posadziłam w różnych miejscach ogródka, gdzie oprócz tego, że kwitną, pachną i przyciągają motyle, trzmiele i błonkówki chronią inne rośliny przed szkodnikami i chorobami.
Miętę doskonale rozmnaża się przez wsadzenie do ziemi kawałeczka ukorzenionego kłącza. Dobrze jest wybrać dla niej oddzielne miejsce lub wkopać na głębokość 40-50 cm blachę , albo plastyk, a nawet grubą folię, gdyż roślina poprzez kłącza ma tendencję do wędrowania po ogrodzie. Posadzona w dobrych warunkach szybko się rozrośnie.Wystarczy od znajomej, czy sąsiadki z działki pobrać kawałek pędu i ukorzenić.
Lawenda
Zioła wieloletnie takie jak: lawenda, melisa, lebiodka-oregano, lubczyk, estragon, tymianek, mięta, szałwia nawozi się co trzy lata dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem, a nawożenie mineralne stosuje się tylko wiosną w niewielkich dawkach. Jeżeli chcemy uprawiać estragon to lepiej kupić młody egzemplarz niż wysiewać nasiona, gdyż trudno się rozwija z nasion. Później, gdy się rozrośnie można uzyskać nowe rośliny przez dzielenie bryły korzeniowej.
Takie rośliny jak rzeżucha, pietruszka oraz szczypior wysiewamy od marca. Koper ogrodowy wysiewamy najwcześniej na początku kwietnia, a inne zioła od połowy kwietnia, gdy temperatura gruntu osiągnie 10 stopni C. Rośliny należy za każdym razem siać w inne miejsce, by uniknąć chorób: np. pietruszkę można wysiewać na tym samym miejscu co 4 lata. Seler naciowy  wysiewajmy w doniczkach na parapecie, gdyż do skiełkowania wymaga temperatury około 20 stopni C. Nasiona selera, trybuli , kminku i rzeżuchy do skiełkowania potrzebują światła, toteż przysypujemy je cienką warstwą ziemi. Nasion majeranku nie przysypujemy.
Kwitnący tymianek
Rozmnażanie przez sadzonki nie wymaga specjalnych umiejętności, może to zrobić każdy właściciel działki, czy ogródka. Takie zioła jak wawrzyn, bylica, tymianek, szałwia, lawenda, które mogą być pozyskiwane co roku  w wyniku przycinania pędów dają się łatwo rozmnożyć. W czerwcu lub lipcu ścina się wierzchołki pędów nieco powyżej oczka. Koniec pędu sadzonki powinien być już lekko zdrewniały. Na wierzchołku pędu  pozostawiamy 2-3 liście, a wszystkie wyrastające poniżej usuwamy. Rośliny sadzimy w pojemniku z    piaszczystym podłożem. Można w mieszance piasku i torfu (w stosunku 1:1) i podlewamy. Ja nakładam na doniczkę plastikową butelkę z odciętym dnem lub woreczek foliowy (podziurkowany). Łatwiej wtedy utrzymać stałą wilgotność podłoża. Sadzonki ukorzenią się po 3-4 tygodniach. Przed zimą młode roślinki wraz z doniczkami dołuję w inspekcie i zabezpieczam przed mrozem, a wiosną wysadzam na stałe miejsce.

Bardzo zachęcam do uprawy aromatycznych i jakże przydatnych w kuchni ziół. Wspomagają także nasze zdrowie, dostarczają wiele witamin i składników mineralnych naszemu organizmowi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz