Zioła - Hyzop lekarski (Hyssopsus officinalis)


Hyzop lekarski (Hyssopsus officinalis)  należący do rodziny jasnowatych (Labiaceae) to niezwykle dekoracyjna, rozłożysta krzewinka. Kiedyś nie było ogrodu przyklasztornego, w którym nie rósłby hyzop. Ta aromatyczna, miododajna bylina wyrasta do 30-60 cm.
 Drobne, niebieskofioletowe lub różowe kwiatki hyzopu zebrane są w zwarte okółki, w kątach równowąskich. liści. Te nikłe kwiatuszki o rurkowatym kształcie, z wystającymi ponad kielich kwiatowy pręcikami rozkwitają w lipcu i pozostają na roślinie do jesiennych przymrozków. Rośliny wydają ich bardzo wiele. Zarówno kwiaty jak i liście są pachnące, pachnie również cała krzewinka.

Hyzop wymaga stanowiska słonecznego, ale dobrze rośnie także w półcieniu.. Gleba powinna być pulchna żyzna, przepuszczalna,o odczynie lekko zasadowym. Można rozmnażać go z nasion wysiewanych wiosną przed datą ostatnich przymrozków. Nasiona wysiewamy  na głębokość 1 cm. Kiełkują po 2-3 tygodniach, ale może się zdarzyć, że niektóre  wykiełkują dopiero po paru miesiącach. Można tez rozmnażać przez odnóżki ucięte późną wiosną, albo przez podział bryły korzeniowej wczesną wiosną lub późną jesienią.

Hyzop zawiera ponad 50 związków organicznych. Jest rośliną leczniczą, a głównie przyprawową. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriostatyczne, wykorzystywany jest do produkcji leków. Nie może być stosowany u kobiet w ciąży. W polskiej kuchni ziele hyzopu jest mało znane, a szkoda, bo jego charakterystyczny ostry smak i zapach może wzbogacić potrawy. Możemy go dodawać do potraw nieco mdłych jak kartoflanka, zupa fasolowa, twarogi. Ze względu na specyficzny smak stosujmy go z umiarem, by nie zdominował smaku przyrządzanej potrawy. Nadaje się również do sałatek, pieczonych mięs i dziczyzny. Służy do aromatyzowania win i nalewek. Miód hyzopowy jest aromatyczny i ma bardzo oryginalny smak ceniony przez smakoszy.

W moim ogródku działkowym hyzop rośnie od kilkunastu lat na piaszczystej, suchej glebie. Nie zasilam go nawozami mineralnymi, jedynie podsypuję kompostem Rozmnożyłam go z otrzymanych od znajomej zielonych pędów. Krzewinki pozostawiam na tym samym miejscu 3-4 lata. Potem ukorzeniam na nowo, gdyż po latach gałązki stają się suche i wyrasta mniej liści. Wczesną wiosną lub późną jesienią roślinę przycinam tuż przy ziemi dla lepszego rozgałęzienia pędów. Rosną w lekkim cieniu. Jedną z nich posadziłam przy winogronie, gdyż dobrze wpływa na rozwój i  owocowanie tego krzewu, a druga rośnie na rabacie bylinowej. Listki hyzopu zrywam przez cały okres wegetacji.Używam także suszonego ziela.Do suszenia ścinam gałązki przed kwitnieniem i zawieszam w luźnych pęczkach na sznurze w przewiewnym, zacienionym miejscu. Można listki hyzopu zamrozić w kostkach lodu lub niewielkich torebkach foliowych.

Hyzop to bardzo wartościowa roślina do ogródków skalnych, na rabaty i na balkony. Świetnie harmonizuje ze wszystkimi roślinami ozdobnymi.Nadaje się również na obwódki. Jego zapach zwabia wiele pożytecznych owadów takich jak: pszczoły, biedronki , trzmiele. Warto tę roślinę mieć w swoim ogródku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz