Zdrowie w ciemnych barwach...owoców



Aronia i borówki amerykańskie
Jeżyny
Barwniki odpowiadające za niebieski, fioletowy i granatowy kolor roślin to antocyjany. Występują one w owocach aronii, borówki, jeżyny, czarnej porzeczki,  jagody kamczackiej, a także w wiśniach, bakłażanie, czerwonej kapuście i innych ciemno zabarwionych roślinach i owocach. Antocyjany polepszają wytwarzanie tlenu w komórkach i  wychwytują wolne rodniki.

Malwa różowa"Nigra"
Ciemne winogrona
 Najwięcej antocyjan zawiera aronia czarno-owocowa. Jej prawie czarne owoce w swoim składzie zawierają pektyny, flawonoidy, kwasy organiczne, witaminy, a także mikroelementy.Ma tak dużo barwników, że nawet przy 100 krotnym rozcieńczeniu zabarwienie wody pozostaje nadal ciemne.Uczeni stwierdzili, że ma właściwości antyrakowe, spowalnia rozwój komórek rakowych. Borówki amerykańskie również posiadają dużo barwników, pektyn i witamin. Jeżyny oprócz barwników  mają dużo witaminy C, wzmacniającej system odpornościowy organizmu, zawierają też wapń potrzebny do budowy kości. Także takie kwiaty jak  np. malwa różowa posiadają cenne dla nas substancje. Napar z czarnej odmiany malwy, (malwa inaczej prawoślaz, posiada  związki ślazowe) ma właściwości wykrztuśne, leczy nas z uporczywego kaszlu.

Antocyjany znajdujące się w ciemnych owocach chronią naczynia krwionośne i przez to znacząco zmniejszają ryzyko powstania zawału serca. Także flora bakteryjna zniszczona braniem leków szybciej się odbudowuje, jeżeli jemy dużo czerwonej kapusty, kalarepy i radicchio. więcej tej leczniczej  dla naszego organizmu substancji zawierają soki. Soki mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Skórka ciemnych winogron zawiera jeszcze jeden cenny składnik - resweratrol - organiczny związek chemiczny, który poprawia pracę serca, i zwiększa poziom dobrego cholesterolu. Hamuje rozwój wirusów, a nawet komórek nowotworowych. Najwięcej resweratolu zawiera czerwone wino. Jedzmy więc jak najwięcej ciemnych owoców, aby dopisywało nam zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz