Konwalia majowa (Convallaria maialis)

Konwalia majowa
Konwalia majowa  (Convallaria maialis) to kłączowa bylina nadająca się do obsadzania cienistych miejsc. Kwitnie pod koniec maja. Niewielkie,  pachnące, białe, zwieszające się dzwoneczki zebrane są  na bezlistnej łodydze w jednostronne grona. Kwiaty zapylane są przez pszczoły. Po przekwitnięciu pojawiają się czerwone  jagody, w których znajdują się nasionka.
Konwalia jest bardzo łatwa w uprawie, może ją uprawiać każdy początkujący działkowicz.
Rozmnaża się ją przez podział po przekwitnięciu. Można też wysiać nasiona, ale rośliny w pierwszych dwóch latach wytworzą liście, a w trzecim roku zakwitną. Konwalia dość szybko się rozrasta dlatego należy wyraźnie ograniczyć przeznaczone dla niej miejsce  lub jej nadmiar wykopać jesienią.
Przed laty dostałam sadzonki konwalii od siostry. Posadziłam w cieniu przy altance, rośnie tam do teraz. Rosną też przy ścieżce w cieniu róży pnącej i jeżyny bezkolcowej. Po przekwitnięciu konwalii pałeczkę przejmują inne kwitnące byliny.
Uwielbiam konwalię za cudowny zapach, który unosi się popołudniami w ogródku działkowym. Ścinam  jej kwiaty do małych bukiecików. Należy pamiętać, że konwalia majowa rosnąca w naszych lasach podlega ochronie, nie wolno jej zrywać, a tym bardziej wykopywać. W centrach ogrodniczych można kupić nasiona, uzyskane z nich  rośliny mają większe i ładniejsze kwiaty.
Konwalia ma właściwości lecznicze. Używana jest do produkcji silnych leków nasercowych. Wszystkie części rośliny są silnie trujące. Należy uważać, aby dzieci nie zrywały czerwonych owoców, gdyż mogłyby je zjeść i ulec silnemu zatruciu. Trujące właściwości ma także woda w której stały konwalie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz