Chaber wielkogłówkowy (Centaurea macrocephala)

Pąki chabra wielkogłówkowego
Chaber wielkogłówkowy (Centaurea macrocephala) to wieloletnia bylina dorastająca do 120 cm wysokości i 90 cm szerokości. Ma wyprostowane, grube i sztywne pędy, które są puste w środku.
W lipcu i sierpniu pojawiają się okazałe, podobne do ostów kwiatostany. Duże kwiaty w kształcie główek są widoczne z daleka, gdyż mają jaskrawą, żółtą barwę.  Budowa kwiatów jest oryginalna. Zewnętrzną warstwę koszyczka kwiatowego tworzą  błyszczące, pergaminowe łuski w kolorze srebrzysto-brązowym.Takimi łuskami pokryte są pąki chabra wielkogłówkowego i dlatego na długo przed kwitnieniem są ozdobą rośliny, a gdy zaczną rozkwitać wychyla się z nich żółta czuprynka, którą natychmiast obsiadają czarne robaczki.
Ta bylina najlepiej czuje się w pełnym słońcu, na przepuszczalnej, żyznej glebie.Może być uprawiana w pobliżu drzew, gdyż jej silny system korzeniowy  pozwala na współzawodnictwo z dużymi roślinami, jednakże mimo bujnego wzrostu w półcieniu wytworzy tylko nieliczne kwiaty.
Rośliny najłatwiej uzyskać z nasion wysiewanych na rozsadniku od lutego do czerwca. Ja posadziłam chabra wielkogłówkowego w ogródku przed blokiem.
Wiele lat temu przywiozłam ze wsi małą sadzonkę , rośnie na tym samym miejscu i pięknie kwitnie.Co jakiś czas dzielę kępę, by obdarować rodzinę i znajomych. Niedawno znalazłam dla tej byliny miejsce w ogródku działkowym. Rośnie pod jabłonią wraz z chabrem białawym. Bardzo dobrze znosi okresową suszę, więc nie muszę podlewać. Jest wytrzymała i odporna na mróz. Po kwitnieniu roślinę całkowicie przycinam, inaczej zbrunatnieje u podstawy.
Chaber wielkogłówkowy ma wielorakie zastosowanie. Może być sadzony solo i w grupie na rabatach bylinowych. To gdzie go posadzimy zależy od naszej fantazji. Zawsze będzie ładnie się prezentował. Jeżeli ogławiając roślinę pozostawimy  kwiatostany, przetrwają one do następnego roku, oszronione będą piękną ozdobą ogrodu w zimie.
Ja ścinam kwiatostany i zasuszam,  wykorzystuję je do zimowych bukietów. Ścięte kwiaty dość długo utrzymują świeżość w wazonie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz