Mięta (Mentha) jest wiecznie zieloną lub częściowo zieloną byliną
należącą do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Ma pokrój krzewiasty,
dorasta do 90 cm wysokości.W zależności od wilgotności podłoża wytwarza
poziome, białe, kłącza znajdujące się tuż pod powierzchnią gruntu, lub
powierzchniowe, zielone, które są nad powierzchnią ziemi. Liście ma
podłużne, jajowate, na końcach nierówno ząbkowane. Drobne różowe, czerwone lub liliowe kwiaty zebrane w nibyokółkach, tworzą nibykłos o
walcowatym kształcie.
Miętę pieprzową najczęściej sadzi
się w połowie lipca. Można ją rozmnażać z sadzonek lub podziemnych
rozłogów. Oferowane często nasiona nie są na pewno nasionami mięty
pieprzowej, gdyż nie można rozmnażać jej tym sposobem. Zwykle są to
nasiona innych gatunków mięty należących do rodzaju Mentha,
ale nie tak wartościowych jak mięta pieprzowa. W maju możemy zrobić
sadzonki z młodych pędów wierzchołkowych pobranych ze starych roślin.
Rozłogi podziemne sadzimy na nowe miejsce w sierpniu, na głębokość 4-7
cm (na glebie lekkiej głębiej, a na cięższej płycej). Mięta najlepiej
rośnie na glebie próchniczej, wilgotnej i zasobnej w wapń.
Surowcem
zielarskim są liście oraz szczyty pędów zawierające specjalny olejek.
Pierwszy zbiór liści rozpoczynamy w drugiej połowie czerwca lub na
początku lipca, gdy tylko ukażą się pąki kwiatowe. Drugi zbiór liści
przeprowadzamy w połowie września. Liście można zasuszać. Ścięte pędy
liściowe wiążemy w pęczki i wieszamy w zacienionym miejscu. Po
wyschnięciu liście obrywamy z pędów, przechowujemy w szczelnie
zamkniętych naczyniach.
Liście mięty pieprzowej
zawierają substancje, które są wykorzystywane do produkcji leków.
Roślina zawiera mentol, który ma zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystywany jest do produkcji
pasty do zębów. Mięta jest także rośliną przyprawową i miododajną. Liści używa się jako przyprawy do mięsa, ryb i dodaje do sałatek. Doskonała jest też z nich herbata, która działa odchudzająco. Herbata z mięty gasi pragnienie, orzeźwia, przeciwdziała senności.
Mięta zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wytwarzanie żółci i
usprawnia pracę jelit. Ma też właściwości przeciwbólowe i lekko
uspokajające.
W ogródku działkowym miętę pieprzową uprawiam od bardzo dawna. Mimo, że rośnie na glebie piaszczystej i suchej, to i tak jest bardzo ekspansywna. Potrafi wedrzeć się między inne byliny, a wtedy jej
długie kłącza są dość trudne do usunięcia, gdyż jest ich stosunkowo
dużo. Właśnie ze względu na szybkie rozrastanie się to zioło powinno
rosnąć na oddzielnej rabacie. Należy je otoczyć np. grubą folią, która ograniczy skłonność rośliny do "rozłażenia"się po ogrodzie, inaczej stanie się chwastem.
Oprócz
mięty pieprzowej mam także inne gatunki mięty, a w ubiegłym roku
posadziłam odmianę o liściach białozielonych Mentha peperita follis
variegatis i odmianę o listkach jasnozielonych. Bardzo lubię herbatę
miętową doprawioną miodem. Szczególnie smakuje w upalne dni lata.
Witaj, mam problem z mieta. kupuje do kuchni swierza w doniczce, lecz pop kilku dniach na czubkach robia sie robaczki/muszki. Czy wiesz moze co to byc? przeplukiwalem ja, lecz nie pomaga, nadal sie roi od tych muszek. Prosze o pomoc
OdpowiedzUsuńWitaj,jeżeli te muszki są białego koloru to miętę atakuje mączlik szklarniowy tzw."biała muszka".Szkodnik bardzo trudny do zwalczenia. Larwy mączlika żerują na dolnej ścianie liścia, na górnej ścianie liści można zaobserwować kropelki tzw. rosy miodowej wydzielanej przez larwy.Mączliki bardzo często pojawiają się na roślinach w ciepłych pomieszczeniach i szklarniach. Spróbuj opryskać wyciągiem z czosnku w rozcieńczeniu 1:1, bo stosowanie środków chemicznych nie ma sensu.
OdpowiedzUsuń25 g czosnku rozetrzeć,a następnie zalać 1l wody.odstawić na 15 min co jakiś czas zamieszać, po 15 min odlać płyn i opryskać.
Przy kupnie nowych roślin dokładnie oglądaj spodnią stronę liści,by nie przynieść do domu pasożytów. Powodzenia.
Dzieki za pomoc , moja miętę tez zaatakowały :(
OdpowiedzUsuń