Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) to krzew należący do rodziny różowatych (Rosaceae) dorastający do 3 metrów wysokości.
W
moim ogródku działkowym rosną dwa ponad dwudziestoletnie krzewy aronii.
Nadal pięknie owocują. Gałęzie pod ciężarem owoców uginają się do ziemi. Corocznie zrywam około 30-40 kg owoców. Krzewy
nie chorują i nie są atakowane przez szkodniki, a więc nie wymagają
żadnych oprysków. Rosną na piaszczystej glebie, a ponieważ poziom wody w
tym miejscu jest dość wysoki, być może korzenie mają do niej dostęp.
Nie zasilam jej, ani nawozami mineralnymi, ani kompostem. Myślę, że
opadające jesienią liście użyźniają podłoże. Pod krzewami aronii rośnie
bluszczyk kurdybanek, żywokost, a także pokrzywa, z której sporządzam
preparaty do oprysków i gnojowicę do podlewania roślin.Wysoka śliwa
rosnąca na działce sąsiada zacienia krzewy, ale to im nie przeszkadza w
owocowaniu. Aronia kwitnie w drugiej połowie maja, a więc zwykle po
przymrozkach wiosennych, które mogłyby zniszczyć kwiaty. Rośliny z
siewek zaczynają owocować w wieku 4 lat, a z sadzonek wegetatywnych o
rok wcześniej. W ubiegłym roku wiosną udało mi się oddzielić kwitnącą
sadzonkę, wsadziłam ją do ziemi i jesienią wydała już jedno grono
owoców. Młoda roślina trafiła do znajomej.
Aronia, by mogła przez wiele lat owocować musi być przycinana.
Zbyt duża ilość pędów sprawia, że wśród gęstwiny liści zawiązuje się
mało pąków kwiatowych. Nieprzycinane krzewy zaczynają nadmiernie się
rozrastać i tracić typowy kulisty pokrój. Moje krzewy już po 6 latach
osiągnęły ponad 2 metry wysokości, a obecnie mają około 2,5-3 metrów.
Przez ostatnie kilka lat staram się wczesną wiosną z każdego krzewu
wyciąć 2-3 najstarsze gałęzie, by odmłodzić i nadać krzewom pożądaną
wielkość. Gałęzie są dość grube, więc wycinam je piłką tuż przy ziemi i
wykorzystuję wycięte pędy na podpórki do pomidorów. Jak widać krzewy są
wyjątkowo łatwe w uprawie.
Ciemne owoce aronii zawierają mnóstwo cennych antocyjanów i sporo witamin. Uważane są za najbogatsze źródło witaminy P. Zawierają też znaczne ilości witamin C, PP, B, E, kwasu foliowego, prowitaminy A, soli mineralnych i mikroelementów (molibden, mangan, miedź
bor, kobalt i jod) oraz łatwo przyswajalne cukry i kwasy organiczne.
Przetwory z aronii (dżemy, galaretki) mogą spożywać osoby cierpiące na
choroby krążenia, nadciśnienie oraz rekonwalescenci. Nie powinni spożywać aronii te osoby, które cierpią na nadkwasotę i choroby wrzodowe układu pokarmowego.
Owoce aronii nadają się do spożywania na surowo, chociaż nie
wszyscy lubią ich trochę cierpko-gorzki smak.Można z nich robić soki,
dżemy, galaretki, nawet można z nich robić konfitury do mięsa. Doskonała
jest nalewka z aronii. Owoce można zamrażać, a także suszyć. Ja zawsze
część owoców przerabiam , a nadmiar rozdaję rodzinie i znajomym trochę pozostawiam na krzewach dla ptaków. Aby pozbyć się goryczki dobrze jest aronię przemrozić, w tym celu owoce wkładamy na parę godzin do zamrażalnika.
Krzewy aronii kwitnące w drugiej połowie maja pokryte niezliczoną ilością białych kwiatów stają się niezwykle dekoracyjnym elementem ogródka działkowego. Efektowne są także ciemne owoce, a także skórzaste zielone liście, przebarwiające się jesienią na kolory ogniste.
W moim innym poście jest opisane szczepienie aronii na jarzębinie.
W moim innym poście jest opisane szczepienie aronii na jarzębinie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz