Krzewy owocowe - Jagoda kamczacka (Lonicera caeruela var. kamtschatica)

Jagoda kamczacka  (Lonicera caerulea var. kamtschatica) zwana też suchodrzewem jadalnym, suchodrzewem sinym lub wiciokrzewem kamczackim należy do rodziny przewiertniowatych (Caprilioceae). Jest długowiecznym (35-40 lat), krzewem owocowym wytrzymującym temperatury do -40 stopni C. Pierwsze kwiaty pojawiają się już na początku kwietnia. Kwiaty są odporne na wiosenne przymrozki i wytrzymują spadki temperatury do -8 stopni C.
 Jagoda kamczacka prezentuje się dobrze w każdym ogrodzie. Wczesną wiosną złocistożółte kwiatki zawieszone parami na krótkich ogonkach zdobią gałązki krzewu. Ciemnozielone liście są ładnym tłem dla delikatnych kwiatuszków. Liście zdobią roślinę do października. Po sześciu tygodniach od kwitnienia pojawiają się maleńkie owoce. Są to jagody mające kształt trochę nieregularnych beczułek, o zabarwieniu granatowym lub niebieskim z delikatnym nalotem. Owoce są bardzo smaczne, soczyste, o smaku słodko kwaśnym, przypominają w smaku borówkę amerykańską lub leśną jagodę, ale w niezupełnie dojrzałych owocach można wyczuć nutkę goryczy.
Jagoda kamczacka posadzona w miejscu zacienionym na ciężkich i mokrych glebach wyda owoce bardziej cierpkie i mało smaczne. Stanowisko przeznaczone dla tego krzewu powinno być słoneczne, gleba przepuszczalna, bardziej piaszczysta o lekko kwaśnym odczynie.Krzewy są wytrzymałe na suszę. Wysokość dorosłych krzewów nie przekracza zwykle 1,5 metra, ale ponieważ gałązki jagody kamczackiej pokładają się trochę na boki, dlatego przy sadzeniu należy zachować około 1,5- 2 m odległości od innych roślin.  Przez pierwsze 5-6 lat po posadzeniu nie wymaga żadnego formowania. W  dalszych latach  stopniowo wycinamy najstarsze gałęzie i pędy pokładające się, dzięki temu odmładzamy krzew,a tym samym jego plonowanie powinno się polepszyć. 
Jeżeli zdecydujemy się na uprawę jagody kamczackiej to warto od razu kupić dwie odmiany, by umożliwić lepsze zapylenie.W dobrych szkółkach dostępne są odmiany polskie: "Atut", "Duet", "Wojtek"  i  pochodzące z Rosji: "Sinogłaska", "Dlinnopłodna", "Czelabinka"i "Wołoszebnica". Pierwsze owoce mogą pojawić się już w pierwszym roku po posadzeniu. Z jednego dorosłego krzewu możemy zebrać 2-6 kg owoców.

Owoce jagody kamczackiej zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia antocyjanów,  które mają właściwości przeciwutleniające. Oprócz tego, te  niepozorne owoce mają wiele witamin i minerałów, takich jak: potas,wapń, fosfor, miedź, magnez i żelazo. Można je spożywać na surowo, a także zamrażać, robić soki, dodawać do konfitur, sporządzać  nalewki. 

W ogródku działkowym mam trzyletnią jagodę kamczacką "Atut". Już w pierwszym roku po posadzeniu zerwałam garstkę owoców. Smakowały mi. Są to pierwsze owoce, które dojrzewają w moim ogródku działkowym, nieco później zaczynają dojrzewać truskawki. Krzew rośnie na stanowisku słonecznym, na lekkiej piaszczystej glebie zasilanej kompostem. Z przysypanej gałązki udało mi się uzyskać nową roślinę, podarowałam ją siostrze. W ubiegłym roku jesienią posadziłam drugi krzew (polska odmiana nie mająca jeszcze nazwy tylko oznaczona numerem), by się wzajemnie zapylały. Takie krzyżowe zapylenie powinno zwiększyć owocowanie krzewów. Nie wiem tylko, czy będą kwitły w tym samym czasie, a jeżeli nie - dokupię "Wołoszebnicę", która jest dobrym zapylaczem. Dojrzałe owoce jagody kamczackiej należy sukcesywnie zrywać, gdyż mają tendencję do opadania.
Jagodę kamczacką warto uprawiać na działce. Łatwa w uprawie, nie zajmuje dużo miejsca, więc nadaje się na małe działki, nie choruje, nie wymaga oprysków, owocuje corocznie, a może owocować przez 40 lat.
Rodzi smaczne i bardzo zdrowe owoce. Kulisty krzew  zdobi ogród od wiosny do późnej jesieni.
                                                                                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz