Zioła - Melisa lekarska (Melisa officinalis)



Melisa lekarska (Melisa officinalis) jest tak lubiana przez pszczoły, że nazywa się ją też miodownikiem, pszczelnikiem, rojownikiem. W zależności od odmiany ta wieloletnia krzewinka osiąga wysokość 30-80 cm. Jasnozielone, sercowate liście kształtem przypominają pokrzywę i przyjemnie pachną cytryną. Właśnie ta cytrynowa woń zwabia pszczoły. Miód melisowy również ma cytrynowy aromat. Małe, drobne,białe kwiatki zebrane są w kącikach liści pojawiają się na roślinie przez całe lato.

Melisa wymaga przepuszczalnego, wilgotnego podłoża. Dobrze rośnie zarówno w miejscach słonecznych jak i półcienistych. Można ją rozmnażać przez podział wiosną lub z nasion wysiewanych w marcu do inspektu, a młode roślinki na miejsce stałe wysadzamy po pięciu tygodniach. Jeśli zapewnimy jej dobre warunki może się szybko rozrastać, a wówczas wystarczy przyciąć ją szpadlem.
Przy zbiorze trzeba uważać, gdyż jej listki są bardzo wrażliwe na zgniecenie. Susz z pogniecionych liści nabiera ciemnego koloru. Melisa ma zastosowanie w kuchni. Można ją dodawać do kanapek, sosów i zup. Napar z melisy działa uspokajająco, koi nasze skołatane nerwy oraz pomaga w leczeniu bezsenności i przeziębienia.

W ogródku działkowym również uprawiam to zioło i podobnie jak miętę, zasuszam na zimę. Zasuszone przechowuję w szczelnie zamkniętych puszkach.Także w ogródku za balkonem rośnie melisa. Lubię obserwować jak uwijają się pszczoły, by zebrać z jej kwiatów jak najwięcej pyłku. Miód melisowy przywraca nam utracone siły i poprawia samopoczucie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz