Hyzop lekarski (Hyssopsus officinalis) należący do rodziny
jasnowatych (Labiaceae) to niezwykle dekoracyjna, rozłożysta krzewinka.
Kiedyś nie było ogrodu przyklasztornego, w którym nie rósłby hyzop. Ta
aromatyczna, miododajna bylina wyrasta do 30-60 cm.
Drobne, niebieskofioletowe lub różowe kwiatki hyzopu zebrane są w
zwarte okółki, w kątach równowąskich. liści. Te nikłe kwiatuszki o
rurkowatym kształcie, z wystającymi ponad kielich kwiatowy pręcikami
rozkwitają w lipcu i pozostają na roślinie do jesiennych przymrozków.
Rośliny wydają ich bardzo wiele. Zarówno kwiaty jak i liście są
pachnące, pachnie również cała krzewinka.
Hyzop wymaga
stanowiska słonecznego, ale dobrze rośnie także w półcieniu.. Gleba
powinna być pulchna żyzna, przepuszczalna,o odczynie lekko zasadowym.
Można rozmnażać go z nasion wysiewanych wiosną przed datą ostatnich
przymrozków. Nasiona wysiewamy na głębokość 1 cm. Kiełkują po 2-3
tygodniach, ale może się zdarzyć, że niektóre wykiełkują dopiero po
paru miesiącach. Można tez rozmnażać przez odnóżki ucięte późną wiosną,
albo przez podział bryły korzeniowej wczesną wiosną lub późną jesienią.
Hyzop
zawiera ponad 50 związków organicznych. Jest rośliną leczniczą, a
głównie przyprawową. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriostatyczne,
wykorzystywany jest do produkcji leków. Nie może być stosowany u kobiet w
ciąży. W polskiej kuchni ziele hyzopu jest mało znane, a szkoda, bo
jego charakterystyczny ostry smak i zapach może wzbogacić potrawy.
Możemy go dodawać do potraw nieco mdłych jak kartoflanka, zupa fasolowa,
twarogi. Ze względu na specyficzny smak stosujmy go z umiarem, by nie
zdominował smaku przyrządzanej potrawy. Nadaje się również do sałatek,
pieczonych mięs i dziczyzny. Służy do aromatyzowania win i nalewek. Miód
hyzopowy jest aromatyczny i ma bardzo oryginalny smak ceniony przez
smakoszy.
W moim ogródku działkowym hyzop rośnie od
kilkunastu lat na piaszczystej, suchej glebie. Nie zasilam go nawozami
mineralnymi, jedynie podsypuję kompostem Rozmnożyłam go z otrzymanych od
znajomej zielonych pędów. Krzewinki pozostawiam na tym samym miejscu
3-4 lata. Potem ukorzeniam na nowo, gdyż po latach gałązki stają się
suche i wyrasta mniej liści. Wczesną wiosną lub późną jesienią roślinę
przycinam tuż przy ziemi dla lepszego rozgałęzienia pędów. Rosną w
lekkim cieniu. Jedną z nich posadziłam przy winogronie, gdyż dobrze
wpływa na rozwój i owocowanie tego krzewu, a druga rośnie na rabacie
bylinowej. Listki hyzopu zrywam przez cały okres wegetacji.Używam także
suszonego ziela.Do suszenia ścinam gałązki przed kwitnieniem i zawieszam
w luźnych pęczkach na sznurze w przewiewnym, zacienionym miejscu. Można listki hyzopu zamrozić w kostkach lodu lub niewielkich torebkach foliowych.
Hyzop to bardzo wartościowa roślina do ogródków skalnych, na
rabaty i na balkony. Świetnie harmonizuje ze wszystkimi roślinami
ozdobnymi.Nadaje się również na obwódki. Jego zapach zwabia wiele
pożytecznych owadów takich jak: pszczoły, biedronki , trzmiele. Warto tę roślinę mieć w swoim ogródku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz