Większość ziół kuchennych ma jedną charakterystyczną cechę - nie są
wymagające co do stanowiska.Wyjątkami są cząber, majeranek i ogórecznik,
które lubią stanowiska w pełnym słońcu. Jedynie lubczyk i arcydzięgiel
wymagają gleby chłodnej i dobrze rosną w półcieniu, a mięta i lubczyk
dają większe przyrosty masy liściowej na glebie próchniczej, zasilanej
kompostem.
Zioła jednoroczne nie potrzebują, a wręcz nie lubią
nawożenia mineralnego.
Niektóre trudno rozwijają się z nasion. Można je
za to łatwo rozmnożyć przez sadzonki.
Rosnące w moim ogródku działkowym
zioła prawie wszystkie uzyskałam z sadzonek. Nie stworzyłam dla nich
oddzielnej rabaty ziołowej lecz posadziłam w różnych miejscach ogródka,
gdzie oprócz tego, że kwitną, pachną i przyciągają motyle, trzmiele i
błonkówki chronią inne rośliny przed szkodnikami i chorobami.
Miętę
doskonale rozmnaża się przez wsadzenie do ziemi kawałeczka ukorzenionego
kłącza. Dobrze jest wybrać dla niej oddzielne miejsce lub wkopać na
głębokość 40-50 cm blachę , albo plastyk, a nawet grubą folię, gdyż roślina poprzez kłącza ma
tendencję do wędrowania po ogrodzie. Posadzona w dobrych warunkach
szybko się rozrośnie.Wystarczy od znajomej, czy sąsiadki z działki
pobrać kawałek pędu i ukorzenić.
|
Lawenda |
Zioła wieloletnie takie jak: lawenda,
melisa, lebiodka-oregano, lubczyk, estragon, tymianek, mięta, szałwia
nawozi się co trzy lata dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem, a
nawożenie mineralne stosuje się tylko wiosną w niewielkich dawkach.
Jeżeli chcemy uprawiać estragon to lepiej kupić młody egzemplarz niż
wysiewać nasiona, gdyż trudno się rozwija z nasion. Później, gdy się
rozrośnie można uzyskać nowe rośliny przez dzielenie bryły
korzeniowej.
Takie rośliny jak rzeżucha, pietruszka oraz szczypior
wysiewamy od marca. Koper ogrodowy wysiewamy najwcześniej na początku
kwietnia, a inne zioła od połowy kwietnia, gdy temperatura gruntu
osiągnie 10 stopni C. Rośliny należy za każdym razem siać w inne
miejsce, by uniknąć chorób: np. pietruszkę można wysiewać na tym samym
miejscu co 4 lata. Seler naciowy wysiewajmy w doniczkach na parapecie,
gdyż do skiełkowania wymaga temperatury około 20 stopni C. Nasiona
selera, trybuli , kminku i rzeżuchy do skiełkowania
potrzebują światła, toteż przysypujemy je cienką warstwą ziemi. Nasion majeranku nie przysypujemy.
|
Kwitnący tymianek |
Rozmnażanie przez sadzonki nie wymaga specjalnych umiejętności, może to zrobić każdy właściciel działki, czy ogródka. Takie zioła jak wawrzyn, bylica, tymianek, szałwia, lawenda, które mogą być pozyskiwane co roku w wyniku przycinania pędów dają się łatwo rozmnożyć. W czerwcu lub lipcu ścina się wierzchołki pędów nieco powyżej oczka.
Koniec pędu sadzonki powinien być już lekko zdrewniały. Na wierzchołku
pędu pozostawiamy 2-3 liście, a wszystkie wyrastające poniżej usuwamy.
Rośliny sadzimy w pojemniku z piaszczystym podłożem. Można w mieszance
piasku i torfu (w stosunku 1:1) i podlewamy. Ja nakładam na doniczkę plastikową butelkę z odciętym dnem lub woreczek foliowy (podziurkowany). Łatwiej wtedy utrzymać stałą wilgotność podłoża. Sadzonki ukorzenią się po 3-4 tygodniach. Przed zimą młode roślinki wraz z doniczkami dołuję w inspekcie i zabezpieczam przed mrozem, a wiosną wysadzam na stałe miejsce.
Bardzo zachęcam do uprawy aromatycznych i jakże przydatnych w kuchni ziół. Wspomagają także nasze zdrowie, dostarczają wiele witamin i składników mineralnych naszemu organizmowi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz